VAT od posiłków profilaktycznych - koszty podatkowe

KOSZTY NIEPODATKOWE

Czy nieodliczony podatek VAT od usługi gastronomicznej w postaci posiłków profilaktycznych można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów prowadzonej działalności? W jakich sytuacjach podatek VAT od posiłków profilaktycznych mógłby być podatkiem naliczonym i zostać odliczony od podatku VAT należnego?

ODPOWIEDŹ

W przypadku posiłków profilaktycznych nabywanych w ramach usługi gastronomicznej, od których na mocy art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku od towarów i usług nie przysługuje prawo do obniżenia podatku należnego VAT, podatek naliczony VAT od tej usługi, stanowi koszt uzyskania przychodu w rozumieniu art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

Jeżeli nabycie posiłków profilaktycznych następuje w formie usługi cateringowej, tj. usługi polegającej na przygotowywaniu i dostarczaniu gotowych posiłków do odbiorców zewnętrznych albo w ramach usług stołówkowych, wówczas pracodawcy (podatnikowi) przysługuje prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego z tytułu ich nabycia.

UZASADNIENIE

W myśl art. 86 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług w zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi, o którym mowa w art. 15, przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego.Podatnikami, w myśl art. 15 ust.1 w/w ustawy, są osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne, wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą, o której mowa w ust. 2, bez względu na cel lub rezultat takiej działalności.

Stosownie jednak do treści art. 88 ust. 1 pkt 4 w/w ustawy obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych.

Jeśli zatem pracodawca nabywa dla pracowników usługę gastronomiczną, to nie ma prawa do odliczenia VAT od tej usługi. Powyższe wyłączenie dotyczy również posiłków profilaktycznych, jeżeli ich nabycie nastąpi w ramach usługi gastronomicznej czyli gdy pracodawca nabywa posiłki profilaktyczne w miejscu, w którym są one przygotowywane i podawane, np. w restauracji lub barze, wówczas podatnik nie ma prawa do odliczenia podatkuVAT z faktury dokumentującej zakup posiłków nabywanych w ramach tej usługi.

Jednakże w praktyce organów podatkowych, wyrażonej w indywidualnych interpretacji podatkowych, wypracowane zostało stanowisko, zgodnie z którym jeżeli nabycie p...

 

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 12 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu"
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Przypisy