ODPOWIEDŹ
Przepisy podatkowe nie przewidują specjalnych uregulowań, w odniesieniu do nabywanych posiłków na rzecz pracowników. Zatem posiłki dla pracowników (te serwowane w firmie lub na zewnątrz) będą stanowić koszt uzyskania przychodu pod warunkiem, że wydatki na nie poniesione będą związane z uzyskaniem przychodu lub zabezpieczeniem źródła przychodu oraz zostaną poprawnie udokumentowane.
UZASADNIENIE
Co do zasady wydatki powstałe w działalności gospodarczej przedsiębiorcy stanowią koszty podatkowe w sytuacji gdy te pozostaje w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą i spełniają przesłanki wynikające z art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (odpowiednio art. 15 ust. 1 ustawy o poda...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 12 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu"
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!