Obiady dla pracowników a koszty podatkowe

KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODÓW

Spółka planuje zakup obiadów dla pracowników biura spółki (realizowanej w ramach usługi cateringowej). Firma cateringowa przygotowuje różnego rodzaju zastawy obiadowe do wyboru przez pracownika. Wyboru pracownik musi dokonać do godz. 9:30. Pracownik, który w danym dniu nie skorzysta z obiadu albo dla którego nie wystarczy przygotowanych zestawów (np. z powodu błędu firmy cateringowej i przygotowanie za małej ilości zestawów) nie będzie miał roszczeń wobec spółki o ewentualny ekwiwalent. Spółka nie prowadzi ewidencji zamawianych obiadów przez pracowników. Czy koszty zakupu zestawów obiadowych dla pracowników biura spółki będą dla niej kosztami podatkowymi ? Czy wartość obiadów zamówionych przez pracownika stanowią dla niego dochód podlegający podatkowi dochodowemu?

ODPOWIEDŹZapewnienie pracownikom nieodpłatnych lub częściowo nieodpłatnych posiłków może przełożyć się na podwyższenie ich wydajności oraz wzmocnienie motywacji do świadczenia pracy, zacieśnić więź pomiędzy pracownikiem a firmą, skutkiem czego jest zwiększenie efektywności pracy a tym samym wzrost poziomu osiąganych przez pracodawcę przychodów. Tym samym koszt poniesiony przez Spółkę na zestawy obiadowe dla pracowników będzie dla niej kosztem uzyskania przychodów. Natomiast brak możliwości przypisania konkretnym pracownikom konkretnego przychodu z tytułu nieodpłatnego świadczenia w postaci darmowych posiłków skutkować będzie brakiem możliwości jego opodatkowania podatkiem dochodowym.

UZASADNIENIEStosownie do treści art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów ze źródła przychodów lub w celu zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 16 ust. 1. Koszty poniesione w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień poniesienia kosztu. Kwalifikując dany wydatek do kosztów podatkowych należy ocenić jego związek z prowadzoną działalnością gospodarczą oraz realną możliwość osiągnięcia przychodu. Z analizy powyższej normy prawnej wynika m.in., iż kosztem podatkowym może być wydatek który w momencie jego poniesienia może przyczynić się do osiągnięcia przychodu lub do uzyskania takiego przychodu w przyszłości. Zatem o możliwości ujęcia kosztu (w tym przypadku wydatków na posiłki dla pracowników) w kosztach uzyskania przychodu decydujące znaczenie ma spełnienie ogólnych przesłanek zawartych w zacytowanym powyżej art. 15 ust. 1 ustawy o pdop oraz brak wyłączenia takiego wydatku z kosztów podatkowych na podstawie art. 16 ust. 1 powyższej ustawy. Można przyjąć, iż zapewnienie pracownikom nieodpłatnych lub częściowo nieodpłatnych posiłków może przełożyć się na podwyższenie ich wydajności oraz wzmocnienie motywacji do świadczenia pracy, zacieśnić więź pomiędzy pracownikiem a firmą, skutkiem czego jest zwiększenie efektywności pracy a tym samym wzrost poziomu osiąganych przez pracodawcę przychodów. W interpretacji indywidualnej Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z dnia 8 lutego 2010 r. sygn. IPPB5/423-794/09-2/AM organ podatkowy stwierdził, iż „wydatki ponoszone przez S...

 

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 12 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu"
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Przypisy