Zasady oskładkowania posiłków dostarczanych z własnej inicjatywy pracodawcy na rzecz pracowników

ROZLICZENIA PŁATNIKA

Oprócz posiłków i napojów, których zapewnienie ze strony pracodawcy wynika z odrębnych przepisów (tzw. posiłki profilaktyczne), pracodawca może z własnej inicjatywy dostarczać swoim pracownikom posiłki dodatkowe. Zasady zaliczania tych świadczeń do podstawy wymiaru składek są różne, a ich odmienność wynika ze źródła sfinansowania: środki obrotowe, środki z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych (ZFŚS) lub środki z funduszu socjalno-bytowego.

ŚRODKI OBROTOWE

Wedle par. 2 ust.1 pkt.11 Rozporządzenia MPiPS z 18.12.1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek …, ustawodawca zwolnił do wysokości nie przekraczającej miesięcznie jednej czwartej bieżącego najniższego wynagrodzenia za pracę na jednego zatrudnionego wartość posiłków wydawanych pracownikom przez pracodawcę. Co ważne nie jest możliwa wypłata ekwiwalentu pieniężnego w tym przypadku.

Dodatkowe posiłki mogą zostać dostarczone pracownikom w ramach własnego żywienia pracodawcy (np. stołówki zakładowe), ale także pracodawca może wręczać zatrudnionym: kupony żywieniowe, talony żywieniowe bądź inny rodzaj „dokumentu”, uprawniający do wymiany na gotowy posiłek. Ważne jest tu zastrzeżenie, iż pracodawca tak musi od strony formalnej skonstruować dodatkowe żywienie, aby pracownik wymieniał np. talon tylko...

 

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 12 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu"
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Przypisy