Odpowiedź
W sytuacji, gdy u przedsiębiorcy nie występują negatywne przesłanki wynikające z art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne i przedsiębiorca spełnia wymogi określone w art. 6 ust. 4 pkt 1, jego działalność polegająca na sprzedaży usług gastronomicznych, obejmujących przygotowywanie posiłków na rzecz podmiotu zewnętrznego, z wyłączeniem sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 1,5%, będzie podlegała opodatkowaniu stawką 3% zryczałtowanego podatku.
Uzasadnienie
Według dyspozycji zawartej w art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne działalność usługowa to pozarolnicza działalność gospodarcza, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. poz. 1676; z 2017 r. poz. 2453; z 2018 r. poz. 2440; z 2019 r. poz. 2554 oraz z 2020 r. poz. 556), z zastrzeżeniem pkt 2 i 3.
Przez pojęcie usług wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług rozumie się:
- wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym, tzn. usługi dla celów produkcji nietworzące bezpośrednio nowych dóbr mate...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 12 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu"
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!